Chleb dyniowy ze śliwkami
Iwona KuczerRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: miody, gluten, drożdże, orkisz, żyto
Składniki:
ciepła woda - 70 ml
mąka pszenna chlebowa BIO - 300
zakwas żytni w proszku BIO - 6 łyżek
suszone drożdże BIO - 1 opakowanie
sól - 2 łyżeczki
suszone śliwki kalifornijskie BIO - 6 szt.
Sposób przygotowania:
Piure, wodę i suchy zakwas mieszamy, dodajemy mąkę, miód, sól, drożdże suszone i wyrabiamy chleb przez 10 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi objętość.
Chleb możemy też wyrobić w automacie do chleba - wkładamy najpierw produkty płynne, potem sypkie i włączamy program na wyrabianie ciasta.
Wyrośnięty chleb wyjmujemy na stolnicę , wyrabiamy chwilę wgniatając śliwki. Gotowy chleb formujemy w podłużny bochenek, wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
Pieczemy ok. 40 minut w temp. 250 st. C.
Smacznego
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.