Faszerowane patisony
Iwona KuczerRodzaj posiłku: jednogarnkowe
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, mięso, strączkowe, pszenica, drób
Składniki:
gotowana kasza pęczak (ew. bulgur) - 2 szt.
bulion drobiowy - 1/2 szklanki
cebula szalotka - 3 szt.
siekany koperek - 2 garści
białe półwytrawne wino - 1/3 szklanki
szafran - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sporej wielkości świeże patisony - 4 szt.
sól. pieprz - 1 do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w drobną kostkę. Do miski wlewamy ciepły bulion, wrzucamy szafran, mieszamy. Dodajemy wino, musztardę, koperek, sól i pieprz do smaku, dokładnie mieszamy. Wkładamy do marynaty pokrojone mięso, dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny (najlepiej na całą noc).
Cebulę kroimy w niewielką kostkę. Oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy cebulkę, smażymy na złoto. Dodajemy do farszu mięsnego razem z ugotowaną kaszą, dokładnie mieszamy.
Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.