Makaron z łososiem
Iwona KuczerRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): włoska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: ryby i owoce morza,
Zawiera: gluten, nabiał, pszenica, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
łosoś wędzony na zimno - 150 g
mała cebula biała - 1/2 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
śmietanka kremówka 30%, płynna - 1/2 szklanki
sól, pieprz - 1 trochę
ser parmezan - 4 garści
Dodatkowe informacje:
Błyskawiczne danie, bardzo lubiane przez dzieci. Nie radzę liczyć kalorii :-), jest to jednak danie tak pyszne, że niewielu mu się oprze :-) Idealne na szybki zimowy obiad w środku tygodnia.Można użyć też surowego łososia, trzeba go jednak trochę dłużej smażyć niż wędzony.
Sposób przygotowania:
Łososia pokroić w nieduże kawałki, cebulę drobno posiekać, ser pokruszyć, parmezan zetrzeć na tarce.
Dom garnka z gotującą wodą wrzucić makaron.
Do łososia dorzucić pokruszony ser pleśniowy, garść parmezanu, wlać śmietankę, zamieszać. Gotować ok. 5 minut, często mieszając.
Doprawić pieprzem i solą. UWAGA na sól, ponieważ danie dzięki serom i łososiowi jest już dość słone!
Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.