Bezglutenowe pierniczki
Iwona KuczerRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, jajka, strączkowe
Składniki:
mąka z czerwonej soczewicy - 150 g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
rozpuszczony olej kokosowy lub masło - 60 g
przyprawa do piernika, najlepiej domowa * - 1 1/2 łyżki
jajka - 2 szt.
karob - 2 łyżki
Dodatkowe informacje:
* Najlepiej użyć domowej przyprawy do piernika, np. z tego przepisu:https://gotujwstylueko.pl/przepisy/domowa-przyprawa-do-piernika
Sposób przygotowania:
Olej lub masło rozpuszczamy, dodajemy miód/syrop z agawy, karob i przyprawę do piernika, mieszamy do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia, czekamy chwilę, żeby masa przestygła. Dodajemy jajka i całość dokładnie mieszamy.
Dzielimy na pół, rozwałkowujemy na podsypanej mąką gryczaną desce na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wycinamy ciastka. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. Pieczemy ok. 10 – 12 minut. Po ostygnięciu, możemy pierniczki polukrować, ale pyszne są też bez lukru :-)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.