Bezglutenowy chleb gryczany + przepis na zakwas
Iwona KuczerRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Składniki:
mąka gryczana pełnoziarniska - 200 g
woda (przegotowana i wystudzona) - 200 ml
melasa lub cukier nierafinowany - 1 łyżka
woda z kiszonych ogórków lub kapusty kiszonej - 1 łyżka
-
-
- CHLEB
mąka ryżowa - 150 g
skrobia kukurydziana lub tapioka - 100 g
zakwas gryczany (wyjęty 2-3 h wcześniej z lodówki) - 200 g
sól himalajska (drobna) - 15 g
woda - 500 g
różne ziarna (pestki dyni, słonecznika, siemię lniane) - 1/2 szklanki
ulubione ziarna do obsypania - 1 trochę
Dodatkowe informacje:
Do czasu wykonania chleba trzeba doliczyć czas wykonania zakwasu ok. 5 dni.Sposób przygotowania:
DZIEŃ 1: Do wyparzonego słoika wsypać 100 g mąki, wlać 100 ml wody, dodać miód i wodę z kiszonych ogórków, dokładnie wymieszać wyparzoną drewnianą łyżką i odstawić.
DZIEŃ 2 - 4: Każdego dnia dodać 25 g mąki i tyle samo wody (25 ml), dokładnie wymieszać i odstawić.
DZIEŃ 5: Dodać pozostałą mąkę i 25 g wody, dokładnie wymieszać. Zakwas powinien być gotowy do użycia (pełen pęcherzyków i o przyjemnym kwaskowatym zapachu.
WARTO WIEDZIEĆ:
Jeśli zakwas nie zaczyna fermentować po 3 dniach, należy dodać kolejną łyżkę wody z ogórków, wymieszaći i odstawić. Spleśniały zakwas należy bezwzględnie wyrzucić, dokładnie wymyć i wyparzyć słoik i zacząć od początku.
Niewykorzystany zakwas można przechowywać w lodówce. Szczelnie zamknięty wyparzonym wieczkiem. Wytrzyma tam nawet kilka tygodni. Co jakiś czas dobrze go dokarmić i upiec z niego chlebek. Taki niewykorzystany zakwas jest dobrym zaczątkiem nowego zakwasu. Nie musimy wtedy dodawać wody z ogórków.
W misie umieścić wszystkie składniki i dokładnie wymieszać łyżką - powstanie dość rzadka masa. Masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i posypać ziarnami. Przykryć folią spożywczą, aby nie obeschła i odstawić w dość ciepłe miejsce do wyrastania.
Po ok. 10-12 godzinach lub gdy chleb wypełni formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), piec ok 60 min. Upieczony chleb wyjąć z foremki i odstawić na kratkę do wystudzenia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.