Tofu słodko-kwaśne
Iwona KuczerRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): japońska
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, soja, cytrusy, orkisz, ryba i owoce morza
Składniki:
marynata: pasta z tamaryndowca - 2 łyżki
świeży imbir, drobno posiekany - 1 łyżeczka
świeży czosnek, drobno posiekany - 2 ząbki
cukier palmowy - 1 łyżeczka
sos sojowy tamari - 6 łyżek
sok z limonki - 2 łyżki
świeże chilli, posiekane - 1/2 szt.
do posypania: cebula dymka, posiekana - 2 szt.
makaron noodle - 400 g
olej do potraw z woka - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty mieszamy, wkładamy tofu. Odstawiamy na min 2 godziny (najlepiej całą noc) do lodówki.
Olej rozgrzewamy na patelni, dodajemy osączone tofu - MARYNATĘ ODSTAWIAMY. Smażymy kilka minut, mieszając.
Dodajemy makaron, wlewamy marynatę, zagotowujemy. Przekładamy do misek i posypujemy świeżą, posiekaną dymką i siekanym chilli.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.