Jagodzianki, ciasto drożdżowe z jagodami
Iwona KuczerRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
drożdże świeże - 10 dag
mleko - 500 ml
drobny cukier - 1 szklanka
żółtka jaj BIO - 5 szt.
czarne jagody - 1 litr
mąka ziemniaczana - 6 łyżek
cukier - 1 trochę
małe jajko - rozmącone widelcem - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Żółtka z cukrem utrzeć dobrze mikserem.
Mleko lekko podgrzać, żeby było letnie.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać żółtka z cukrem, wyrośnięte drożdże, połowę mleka, wymieszać lekko.
Teraz w zależności od tego, co mamy zamiar zrobić dalej, postępujemy na dwa sposoby.
* Jagodzianki.
Część ciasta wyjąć na posypaną mąką stolnicę, rozpłaszczyć, Szklanką wycinać małe kółka. Rozpłaszczać je na dłoni, nakładać łyżkę jagód i małą łyżeczkę cukru, DOKŁADNIE zlepiać.
Jest to dziecinnie proste, o czym świadczą te zdjęcia ;-)
1/3 ciasta rozpłaszczyć, wyłożyć jagody, posypać cukrem, zwinąć. Można przed wyłożeniem jagód posmarować masą twarogową taką jak do naleśników, zrobimy wtedy ciasto z jagodami i serem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.