Migdałowy jabłecznik
Iwona KuczerRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka migdałowa (migdały mielone) BIO - 50 g
masło BIO - schłodzone i pokrojone w kostkę - 100 g
cukier puder trzcinowy BIO - 50 g
żółtko BIO - 1 szt.
sok z cytryny BIO - 1 łyżka
cukier trzcinowy BIO - 2 łyżki
cynamon mielony BIO - 1 łyżeczka
cukier puder trzcinowy BIO - 1 trochę
Sposób przygotowania:
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie połowy. Pierwszą cienko rozwałkowujemy, wykładamy do małej foremki, okrągłej lub prostokątnej (foremka powinna być wyłożona papierem do pieczenia).
Ciasto posypujemy kilkoma łyżkami mielonych migdałów, wykładamy jabłka. Na wierzch kładziemy drugą połowę cienko rozwałkowanego ciasta.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.