Bułki lekko razowe
Iwona KuczerRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, drożdże, pszenica, żyto
Składniki:
mąka pszenna chlebowa typ 750 BIO - 500 g
drożdże suszone BIO - 5 g
woda - 390 ml
oliwa z oliwek BIO - 2 łyżki
Dodatkowe informacje:
Najprostsze i, jeśli mamy automat do wypieku chleba, najszybsze bułki. Mąki można wymieniać na orkiszową, pszenną, żytnią, będzie się wtedy trochę zmieniał smak. Zawsze jednak 100 gram powinno być mąki żytniej. Można też dodać otrąb, ale należy wtedy pamiętać, że może być konieczne dodanie większej ilości wody.Sposób przygotowania:
Jeśli nie mamy takiej możliwości: wszystkie składniki zagniatamy w dużej misce przez kilka minut, im dłużej, tym lepiej.
W obydwu przypadkach kontrolujemy ilość wody - to ile jej dodamy zależy od mąki. Ciasto powinno być dość ścisłe, ale nie twarde, bo bułki po upieczeniu będą twarde. Uformowane w kulę nie powinno się rozlewać, ale powinno być sprężyste.
Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę, dzielimy na 12 równych części (pomaga waga) i formujemy bułki. Układamy na blasze wysypanej mąką, odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Smacznego
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.