Chleb żytni z foremki
Iwona KuczerRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, drożdże, pszenica, żyto, nabiał krowi
Składniki:
mąka żytnia typ 720 - 250 g
woda - 100 ml
mleko - 100 ml
sól himalajska - 1/2 łyżeczki
świeże drożdże - 15 g
otręby żytnie - 1 trochę
oliwa/olej do wysmarowania formy - 1 trochę
Sposób przygotowania:
*Do miski wsypujemy mąki, wlewamy wodę, mleko, dodajemy sól i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godz*
*Jeśli mamy automat do wypieku chleba to umieszczamy w nim wszystkie składniki (mokre, potem suche) i włączamy program wyrabiania ciasta na chleb/pizzę.
Piekarnik nagrzewamy do 250 st C, wkładamy wyrośnięty chleb, zmniejszamy temp do 230 st. C. Pieczemy ok 30 min.
Smacznego
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.