Ciasto dyniowe z nutą pomarańczy
Iwona KuczerRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wigilia
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, cytrusy, pszenica, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 2 szt.
cukier trzcinowy - 1 i 1/4 szklanki
piure z dyni - 1 szklanka
mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
mąka orkiszowa razowa - 3/4 szklanki
sok z pomarańczy - 1/4 szklanki
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
kandyzowana skórka pomarańczy - 1/3 szklanki
posiekane orzechy włoskie - 1/3 szklanki
cynamon mielony - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
Dodatkowe informacje:
Piure z dyni robimy następująco - obraną, oczyszczoną i pokrojoną na duże kawałki dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 st.C do miękkości, ok. 30 min. Upieczoną dynię miksujemy blenderem.Drugi sposób to uduszenie pokrojonej na małe kawałki dyni w niewielkiej ilości wody. Jest ona jednak wtedy mniej aromatyczna niż upieczona.
Jeśli zamrozimy gotowe piure możemy takie ciasto upiec także zimą.
Sposób przygotowania:
Po przestudzeniu można posypać cukrem z agawy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.