Indyk z soczewicą w sosie śmietankowym
Iwona KuczerRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): międzynarodowa
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
soczewica konserwowa (w puszce) - 1 opakowanie
surowy, wędzony boczek w grubych plastrach - 4 plastry
cebula szalotka - duża - 1 szt.
śmietanka kremówka - 3/4 szklanki
szpinak, świeży lub mrożony - 4 garści
olej do gotowania i smażenia - 2 łyżki
czosnek - 1 ząbek
sól, świeżo mielony pieprz - 1 do smaku
Dodatkowe informacje:
Zamiast soczewicy z puszki można użyć zielonej lub brązowej soczewicy gotowanej. Wypłukaną soczewicę gotujemy w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) ok. 45 min. Solimy pod koniec gotowania.Sposób przygotowania:
Szalotkę kroimy w drobną kostkę, boczek w grubą kostkę, czosnek siekamy. Szpinak siekamy.
Dodajemy soczewicę, zalewamy śmietanką, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotujemy kilka minut.
Świetnie smakują z makaronem w kształcie cienkich wstążek.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.