Pomidorówka ze świeżych pomidorów
Iwona KuczerRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: drożdże
Składniki:
bulion warzywny - 1/2 litra
czosnek - 1 ząbek
szalotka - 1 szt.
sól i pieprz - 1 trochę
drobny makaron do podania - 250 g
Dodatkowe informacje:
Bulion warzywny możemy zamienić na drobiowy i pod koniec gotowania dodać dwie, trzy łyżki gęstej śmietany kremówki.Sposób przygotowania:
Czosnek i szalotkę siekamy, podsmażamy w dużym garnku na oliwie, dodajemy pomidory. Gotujemy około 20 minut, mieszając. Gorące pomidory ostrożnie przecieramy przez sito (blendujemy). Powinno ich być około 0,5 litra. Dodajemy gorący bulion, zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z drobnym, razowym makaronem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.