Nadziewane placki chlebowe
Iwona KuczerRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): gruzińska
Użyte składniki:
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jogurt naturalny - 150 g
jajko - 1 szt.
mleko - 150 ml
drożdże świeże/suszone - 15/7 g
miód - 1 łyżeczka
miękkie masło - 8 łyżek
nadzienie: jajka - 4 szt.
żółty ser - 70 g
Dodatkowe informacje:
Zrobienie tych chlebków zajmuje sporo czasu, ale to czas na rośnięcie ciasta, Wy nie musicie wtedy nic robić ;-) Warto je upiec chociaż raz, są naprawdę pyszne. Nie wolno rezygnować z masła, dzięki niemu ciasto jest chrupiące i listkuje się.Przepis, zmodyfikowany przeze mnie, znajdziecie w książce "Kaukasis" Olii Hercules.
Sposób przygotowania:
Ciasto można też wyrobić w automacie do chleba. W misie umieszczamy wszystkie składniki, najpierw mokre, potem mąkę. Ustawiamy program na wyrabianie ciasta drożdżowego i zostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę posypaną mąką. Dzielimy na 4 części. Każdą lekko rozciągamy, smarujemy 2 łyżkami masła i składamy, formując w kulę. Odkładamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 250 st. C.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min.
* inne proponowane nadzienia:
- szpinak z fetą,
- podsmażone grzyby,
- gruzińskie nadzienie z czerwonej fasoli,
- mieszane sery.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.