Zakwas żytni
Iwona KuczerRodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: wegańskie
Zawiera: gluten, żyto
Składniki:
Dodatkowe informacje:
Przepisy na chleby oraz zakwas znajdziecie w:Jeffrey Hamelman „Chleb”, Buchmann 2013
Eliza Mórawska „O chlebie”, Full Meal; Warszawa 2015
pracowniawypiekow.blogspot.com
Na tym zakwasie upieczemy chleb:
https://gotujwstylueko.pl/przepisy/chleb-razowy-tatterowiec
Sposób przygotowania:
Przez pierwsze dwa dni zakwas karmimy raz dziennie, o tej samej porze. W dniach 3-6 karmimy dwa razy dziennie w odstępach 12-godzinnych.
Dzień 1
200 g mąki żytniej razowej (nie używamy mąki jasnej, gdyż jest ona pozbawiona niezbędnych składników odżywczych, które są potrzebne do zbudowania silnego zakwasu)
200 g wody niechlorowanej, w temperaturze pokojowej
Mąkę mieszamy z wodą w szklanym naczyniu, np. dużym słoiku. Nie przykrywamy. Powstanie bardzo gęsta pasta.
Należy odstawić ją na 24 godziny w temperaturze 24-27 st C - np. przy ciepłym kaloryferze.
Dzień 2
100 g mikstury z dnia poprzedniego (resztę wyrzucamy lub oddajemy w dobre ręce :-) )
100 g mąki żytniej razowej
100 g wody
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 24 godziny w temperaturze 24-27 st C.
Dzień 3:
100 g mikstury z dnia 2
100 g mąki żytniej razowej
100 g wody
Mieszamy, przykrywamy folią plastikową. Odstawiamy na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.
Dzień 3:
100 g mikstury z dnia 3
100 g mąki żytniej razowej
100 g wody
Mieszamy, przykrywamy folią plastikową. Odstawiamy na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.
Dzień 4-6:
Powtarzamy karmienie zakwasu jak w dniu 3 - czyli rano i wieczorem, w odstępach 12 godzinnych.
Dzień 7
zakwas jest gotowy do upieczenia chleba.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.