Śniadaniowe muffiny z truskawkami, jabłkami i migdałami
Iwona KuczerRodzaj posiłku: desery, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mielone migdały (mąka migdałowa) - 65 g
cukier puder - 130 g
proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
mielony cynamon - 1 1/2 łyżeczki
drobno starta skórka z cytryny - 1/2 szt.
sól drobna - 1 szczypta
masło, stopione i schłodzone - 120 g
jajka, lekko ubite - 2 szt.
jabłko, obrane i pokrojone w małe kawałki - 1 szt.
duże truskawki, bez szypułek, pokrojone w ćwiartki (mogą być mrożone) - 6 szt.
płatki migdałowe - 50 g
brązowy cukier - 1-2 łyżka
Dodatkowe informacje:
Przepis z książki "What Katie ate" autorstwa Katie Quinn Davies.Chociaż muffinki nazywają się śniadaniowe świetnie nadają się także na podwieczorek lub poobiedni deser.
Sposób przygotowania:
Przygotuj standardową formę do pieczenia muffinek (12 sztuk). Do każdego gniazda włóż papierową foremkę lub krążek wycięty z papieru do pieczenia.
Mąkę wymieszaj z 3 łyżeczkami proszku do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj do niej mielone migdały, cukier puder, cynamon, startą skórkę cytryny i wszystko dobrze wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj ekstrakt waniliowy, stopione masło, ubite jajka oraz 3/4 szkl. (180 ml) ciepłej wody. Wlej masę do suchych składników i wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie dodaj pokrojone jabłko i wszystko jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.