Sałatka na ciepło z makaronem jaglanym
Iwona KuczerRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: nabiał kozi, owczy, miody, nabiał, strączkowe, cytrusy, ryba i owoce morza
Składniki:
łosoś wędzony na zimno - 100 g
brokuł świeży - 1 szt.
groszek cukrowy świeży - 150 g
ser feta - 50 g
sok z cytryny - 3 łyżki
miód - 1/2 łyżeczki
ostra musztarda - 1/2 łyżeczki
sól, pieprz - 1 trochę
Dodatkowe informacje:
Prażenie zupełnie zmienia smak pestek dyni. Stają się chrupiące i bardzo aromatyczne. Trzeba uważać jednak, żeby ich nie przypalić. Polecam do innych sałatek, posypywania zup kremów, a także do posypywania porannej owsianki.Sposób przygotowania:
Brokuły dzielimy na małe różyczki, gotujemy w osolonej wodzie 5 min, powinien być ugotowany, ale lekko chrupiący.
Groszek gotujemy około 2 min (można dodać do brokułów pod koniec ich gotowania).
Pestki dyni prażymy na suchej patelni 2 minuty. Uważamy, żeby ich nie przypalić.
W dużej misce ostrożnie mieszamy: makaron, groszek, brokuły i podzielonego na małe kawałki łososia, posypujemy pokrojoną w kostkę fetą i prażonymi pestkami dyni. Polewamy sosem i od razy podajemy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.