Kruche ciasto wiśniowe
Iwona KuczerRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
żółtka (duże, białka zużyjemy do piany) - 4 szt.
mąka pszenna typ 550 - 3 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier puder - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
mąka migdałowa - 2 łyżki
sok odlany z wiśni lub kompotu - 300 ml
kisiel wiśniowy Amylon - 2 szt.
beza: białka - 4 szt.
cukier puder - 1/3 szklanki
kisiel wiśniowy Amylon - 2 szt.
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na pianę, pod koniec ubijania dodając cukier i kiśle. Dokładnie mieszamy.
Okrągłą formę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta ścieramy, wylepiamy dokładnie foremkę. Posypujemy mielonymi migdałami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.