Ciasto Delicja
Iwona KuczerRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, Sylwester, Wigilia
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło lub margaryna BIO - 200 g
cukier BIO - 1 szklanka
gęsta śmietana 18% BIO - 2 łyżki
żółtko BIO - 1 szt.
jajko BIO - 1 szt.
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
cukier waniliowy BIO - 1 torebka
masa serowa:
cukier BIO - 200 g
masło BIO - 200 g
budyń śmietankowy - 1 torebka
twaróg tłusty lub półtłusty BIO - 500 g
mleko BIO - 1/2 szklanki
masa jabłkowa: jabłka BIO - 1 kg
cukier BIO - 1 szklanka
galaretka cytrynowa lub pomarańczowa BIO - 1 torebka
Dodatkowe informacje:
Ciasto łączące dwa ideały: szarlotkę i sernik ;-). Idealne na święta, należy zrobić je wcześniej, żeby nabrało smaku.Sposób przygotowania:
W 1/2 szkl. mleka rozmieszać budyń i wlać do gotującej się masy, ciągle mieszając. Zagotować. Gorącą masę wylać na pierwszy placek.
Przykryć drugim plackiem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.