Sałatka z jackfruitem
Iwona KuczerRodzaj posiłku: sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa
Zawiera: cytrusy
Składniki:
mieszanka sałat - 1/2 opakowania
papryka czerwona - 1/2 szt.
drobne szalotki - 6 szt.
zielona soczewica - gotowana lub z puszki - 1 szklanka
mała cukinia - 1 szt.
oliwa do smażenia - 2 łyżki
bazylia suszona - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 6 szt.
musztarda - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżka
sól, pieprz - 1 do smaku
do posypania:
ulubione kiełki, np rzodkiewki - 2 garści
Sposób przygotowania:
Cukinię i paprykę kroimy w plasterki, szalotki na połówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Warzywa posypujemy bazylią, smażymy chwilę do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni podsmażamy lekko soczewicę, a później jackfruit (około kilku minut, mieszając co jakiś czas).
Składniki sosu dokładnie mieszamy, polewamy sałatkę. Posypujemy kiełkami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.