Pieczone warzywa z ciecierzycą
Iwona KuczerRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: strączkowe, cytrusy
Składniki:
słodka papryka w proszku - 1/2 łyżeczki
harissa - 1 łyżeczka
kumin mielony - 3/4 łyżeczki
cynamon w proszku - 1/2 łyżeczki
czosnek - 3 ząbki
oliwa - 90 ml
dynia, oczyszczona i pokrojona w niedużą kostkę - 700 g
kalafior podzielony na nieduże kawałki - 700 g
ciecierzyca z puszki/słoika - 240 g
szpinak - świeże liście - 130 g
sok z cytryny - 1 łyżka
nasiona słonecznika - 2 garści
Dodatkowe informacje:
Lekko zmodyfikowany przepis Yotama Ottolenghi. Pyszny, jesienny, sycący. Polecam.Sposób przygotowania:
Mieszamy przyprawy razem z solą i oliwą (zostawiamy 1 łyżkę na później) w dużej misce. Dodajemy posiekany drobno czosnek. Wkładamy dynię, kalafior i dokładnie osączoną ciecierzycę, dokładnie mieszamy.
5 minut przed końcem pieczenia mieszamy szpinak z pozostałą oliwą, wykładamy na pieczone warzywa. Pieczemy jeszcze kilka minut. Po wyjęciu z piekarnika skrapiamy cytryną.
Słonecznik prażymy na suchej patelni i posypujemy gotowe danie.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.