Kasztanowe naleśniki z karmelizowaną nektarynką
Iwona KuczerRodzaj posiłku: desery, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, jajka, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 1 szklanka
mąka kasztanowa - 3/4 szklanki
sól - 1 szczypta
dojrzałe nektarynki - 2 szt.
masło - 1 łyżka
sok z cytryny - 2 łyżki
płatki kasztanowe - 2 łyżki
olej do smażenia - 1 trochę
Sposób przygotowania:
Nektarynki kroimy na osiem cząstek każdą. Na patelni rozgrzewamy mało, posypujemy cukrem. Na małym ogniu podgrzewamy cukier, aż zacznie się karmelizować. Układamy na nim nektarynki, smażymy około minuty. Przekładamy na drugą stronę, smażymy chwilę. Polewamy sokiem z cytryny, posypujemy 2 łyżkami płatków, przekładamy do miseczki.
Po usmażeniu układamy na naleśnikach nektarynki, składamy w trójkąty, posypujemy pozostałymi płatkami i natychmiast podajemy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.