Foccacia z rozmarynem
Iwona KuczerRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): włoska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, drożdże, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 120 ml
woda - 300 ml
cukier - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
drożdże - 20 g
suszony rozmaryn - 1 łyżka
oliwa do polania - 1 trochę
ulubione dodatki - 1 trochę
Dodatkowe informacje:
Tak pieczona i przygotowana z mąki typ 00 focaccia jest miękka i lekko chrupiąca, idealna z Waszymi ulubionymi dodatkami na przekąskę, lub nawet obiad :-)Sposób przygotowania:
Kiedy drożdże zaczynają wyrastać wlewamy je do mąki, dodajemy sól, wodę, oliwę i dokładnie wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto, ok 10 min. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia (można wszystkie składniki wyrobić przy pomocy miksera lub w maszynie do pieczenia chleba).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą delikatnie rozciągamy na okrągły placek na papierze do pieczenia, podsypując mąką. Ciasto powinno być miękkie i delikatne. Przygotowane placki skrapiamy oliwą i posypujemy pokruszonym, suszonym rozmarynem.
Pieczemy pojedynczo w piekarniku nagrzanym do 230 st. C, kładąc razem z papierem do pieczenia na gorącym kamieniu.
Pieczemy ok 10 minut. Podajemy ciepłe, skropione oliwą, z ulubionymi dodatkami: pesto, serem, oliwkami, marynowaną lub pieczoną papryką itp.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.