Rolada makowo-bananowa
paulina2157Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, jajka, pszenica
Składniki:
herbatniki - 6 szt.
mak - 1 + 1/2 szklanki
jajka Bio - 3 szt.
olejek pomarańczowy do smaku
banan - 2 szt.
mąka ziemniaczna - 2 łyżki
margaryna Bio - 1/2 kostki
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Tłuszcz i cukier rozpuścić,dodać uprzednio zaparzony i dwukrotnie zmielony mak z herbatnikami i rodzynkami olejek pomarańczowy, dodać po kolei żółtka cały czas mieszać aby nie przywarł do dna. Gotować na bardzo małym płomieniu. Mąkę rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do masy szybko i energicznie mieszać aby mąka dobrze się połączyła z resztą. Białka dodać do masy cały czas gotując. Gotujemy jeszcze chwile aby białka się ścięły. Gorącą masę wyłożyć na dwa andruty (wychodzą dwie roladki) na każdy andrut położyć długiego obranego banana skropić go sokiem z cytryny i zwinąć delikatnie w rulon aby nie połamać wafla. Odstawić aby rolady ostygły.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.