Pasztet z papryką i pieczarkami
paulina2157Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, jajka, mięso, drożdże, grzyby, pszenica, drób
Składniki:
wątróbka drobiowa - 40 dag
bułka czerstwa - 1 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka czerwona - 2 szt.
pieczarki - 15 dag
jajka - 4 szt.
pietruszka korzeń - 1 szt.
marchew - 2 szt.
mięso wieprzowe - 75 dag
ziele angielskie - 4 szt.
cebula - 3 szt.
majeranek - 2 + 1/2 łyżki
liść laurowy - 2 szt.
Sposób przygotowania:
Ostudzić mięso i warzywa, przepuścić trzy razy przez maszynkę.
Pieczarki oczyścić i ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić. Paprykę pokroić w kostkę.
Cebulę drobno posiekać i usmażyć z oczyszczoną i wypłukaną wątróbką.
Wątróbkę z cebulą również przepuścić przez maszynkę.
Bułkę namoczyć w wywarze, w którym gotowało się mięso, odcisnąć nadmiar bulionu i bułkę dodać do mięsa, dodać również wątróbkę, żółtka jajek i przyprawy do smaku, wymieszać.
Dodać paprykę i pieczarki wymieszać.
Z białek ubić pianę, dodać do mięsa i delikatnie wymieszać.
Przełożyć do formy, piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny.
Dobrze wystudzić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.