Strudel jabłkowo orzechowy
paulina2157Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka - 2 szklanki
sól szczypta
masło - 10 dag
jajko - 1 szt.
woda trochę
nadzienie:
orzechy włoskie posiekane - 1 + 1/2 szklanki
cynamon do smaku
cukier do smaku
kasza manna - 4 łyżki
masło roztopione - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać. Jabłka pokroić w kosteczkę. Do jabłek dodać cukier i cynamon do smaku, wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować na prostokąt. Posmarować masłem. Posypać kaszą manną. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Posypać orzechami. Ciasto zrolować tak aby jabłka z orzechami pozostały w środku.
Piec w temp. 190 stopni około 40-45 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.