Placuszki z pieczarkami i kaszą gryczaną
paulina2157Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, grzyby, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
pieczarki - 10 dag
cebula - 1 szt.
jajka - 2 szt.
mąka - 2 łyżki
natka pietruszki posiekana - 4 łyżki
ketchup - 2 łyżki
czosnek - 2 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyścić i drobno posiekać (ja zmieliłam blenderem), podobnie zrobić z cebulą.
Kaszę wymieszać z pieczarkami i posiekaną natką.
Dodać posiekaną cebulę, jajka i mąkę.
Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kłaść placki łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na brązowy kolor.
Śmietanę wymieszać z ketchupem oraz zmiażdżonym czosnkiem.
Placuszki podawać z sosem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.