Szarlotka z imbirem i pomarańczową pianką
paulina2157Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka - 2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 + 1/2 łyżeczki
cukier - 1 szklanka
cukier waniliowy - 16 g
jabłka - 1 + 1/2 kg
cynamon do smaku
bułka tarta - 3 łyżki
imbir (świeży starty) - 1 + 1/2 łyżki
kisiel pomarańczowy - 1 szt.
olejek pomarańczowy do smaku
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać i zetrzeć, odcisnąć sok. Wsypać do smaku cukier. Wsypać bułkę tartą i cynamon, dodać imbir. Całość dokładnie wymieszać. Na ciasto wyłożyć jabłka. Piec przez 35 minut w temp. 180 stopni.
Z białek ubić pianę, dodać cukier puder do smaku i wymieszać. Wsypać kisiel, wlać olejek i miksować do połączenia się z białkami.
Masę wyłożyć na jabłka i piec jeszcze przez 15-20 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.