Kruche ciasto ze śliwką
paulina2157Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka - 2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
cukier - 1 szklanka
żółtko - 2 szt.
jajko - 1 szt.
śliwki węgierki - 1 kg
masło - 10 dag
mąka - 10 dag
cukier puder - 10 dag
dodatkowo:
gałka muszkatołowa do smaku
cukier waniliowy do smaku
Sposób przygotowania:
Śliwki opłukać wypestkować.
Zagnieść kruszonkę z podanych składników.
Na podpieczone ciasto ułożyć śliwki, oprószyć cukrem waniliowym i gałką muszkatołową. Posypać kruszonką.
Piec w temp. 180 stopni przez 35-40 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.