Ryż z sosem grzybowo - brokułowym
paulina2157Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: nabiał, grzyby, nabiał krowi
Składniki:
ryż - 2 torebki
brokuł - 1/3 szt.
śmietana - 150 ml
masło - 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Grzybki gotować w wodzie około 30 minut, wycedzić (zostawić z nich wodę) i pokroić.
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie.
Cebulkę pokroić w piórka i zeszklić na maśle, dodać grzybki i smażyć 5 minut.
Do 1,5 szklanki wody w której gotowały się grzybki wlać śmietanę dodać do smaku sól i pieprz i wymieszać.
Do śmietany dodać usmażone grzybki z cebulką oraz ugotowanego brokuła. Wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Gotować na małym ogniu jeszcze około 4-5 minut.
Sosem polać ryż.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.