Fale dunaju z gruszkami i kremem cytrynowym
paulina2157Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka - 2 szklanki
olej - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 + 1/2 łyżeczki
cukier - 1 szklanka
kakao - 1 łyżka
budyń śmietankowy - 1 opakowanie
mleko - 1 + 1/2 szt.
masło roślinne w kostce - 1 kostka
cukier puder do smaku
gruszki twarde - 4 szt.
wiórki kokosowe dekoracji trochę
Sposób przygotowania:
Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne, a na sam wierzch rozłożyć obrane i pokrojone w spore kawałki gruszki. Piec około 45 minut w temperaturze 180-190 stopni C. Ciasto ostudzić.
Przygotować krem: Zagotować jedną szklankę mleka, w połowie szklanki rozpuścić budyń. Budyń wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na pulchną jasną masę, stopniowo dodawać po łyżce zimny budyń. Dodać skórkę otartą z połówki cytryny, kilka kropel aromatu cytrynowego i sok z cytryny. Krem wyłożyć na ciasto. Posypać wiórkami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.