Chleb na ziemniakach z kaszą gryczaną
paulina2157Rodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
kasza gryczna - 1 torebka
mąka typ 650 - 950 g
sól - 2 łyżki
drożdże - 5 dag
Sposób przygotowania:
Gdy będą na tyle ciepłe, że można do nich włożyć rękę, dodać 0,5 kg mąki i wyrobić ciasto.
Pozostawić na 8-10 godzin w ciepłym miejscu przykryte ściereczką.
Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu.
Do mleka wkruszyć drożdże, dodać szczyptę soli i łyżkę mąki. Gdy drożdże wyrosną dodać do ciasta z pozostałą ilością mąki i soli i wyrobić ciasto.
Do ciasta wsypać ugotowaną kaszę gryczaną i ponownie zagnieść, podzielić na dwie części.
Włożyć do foremek, ponownie zostawić, by ciasto wyrosło. Delikatnie oprószyć mąką i piec w temp 180 stopni przez ok. 1 godzinę, aż chleb będzie lekko złoty.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.