Ślimaczki cynamonowo waniliowe
paulina2157Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, żyto, nabiał krowi
Składniki:
mąka żytnia - 20 dag
drożdże - 20 g
masło - 5 dag
ziemniaki ugotowane - 10 dag
mleko - 280 ml
cynamon - 2 łyżki
rodzynki - 1 garść
sól i cukier szczypta
jajko - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Masło roztopić. Ziemniaki zmiksować z lekko podgrzanym mlekiem. Do mąki dodać jajko, ziemniaki z mlekiem i wyrobić ciasto, pod koniec połączyć z masłem. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
Ciasto rozwałkować na prostokąt (można posmarować roztopionym masłem), posypać cynamonem wymieszanym z cukrem waniliowym i rodzynkami. Zrolować i pokroić mniejsze roladki.
Ślimaczki ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
Piec 30-40 minut w temp. 180 stopni.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.