Ciasto bananowe z galaretką
paulina2157Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka - 3/4 szklanki
cukier - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
jajka - 4 szt.
masa bananowa:
cukier - 1/4 szklanki
masło - 20 dag
żółtka - 3 szt.
galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
pianka:
białko - 2 szt.
cukier - 4 łyżki
galaretka brzoskwiniowa - 1 opakowanie
dodatkowo:
galaretka truskawkowa - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
Banany pokroić w plastry. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 0,75 szklanki gorącej wody i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na jasna gładką masę. Dodać do masła banany. Zmiksować. Wlać zimną galaretkę i dokładnie zmiksować. Masę wylać na ciasto i równo rozsmarować.
Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody i wystudzić. Białka ubić na sztywno z cukrem. Do białek wlać zimną galaretkę. Zmiksować. Piankę wyłożyć na masę bananową i równo rozsmarować.
Na koniec przygotować galaretkę truskawkową według informacji na opakowaniu i zimną wylać na piankę.
Pozostawić do stężenia w lodówce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.