Żurek w chlebku
paulina2157Rodzaj posiłku: jednogarnkowe
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wielkanoc
Zawiera: gluten, jajka, mięso, żyto, wieprzowina
Składniki:
mąka żytnia typ 2000 - 1 szklanka
woda - 1 litr
czosnek - 1 ząbek
ziele angielskie - 3 szt.
liść laurowy - 1 szt.
biała surowa kiełbaska - 1/2 kg
cebula - 1 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
podgardle wędzone - 20 dag
jajka - 6 szt.
chlebek do poddania żurku - 6 szt.
Dodatkowe informacje:
Aby obejrzeć inne żurki przejdź tutaj: gotujwstylueko.pl/przepisy/filtrowane/szukaj/%C5%BCurekSposób przygotowania:
Podgardle pokroić w kostkę podobnie cebulkę razem podsmażyć. Kiełbaskę włożyć do garnka i zalać wodą dodać podsmażone podgardle i cebulkę gotować około 20 minut. Wlać zakwas na żurek i gotować jeszcze 5 minut. Przyprawić do smaku solą pieprzem i majerankiem.
Kiełbaskę wyjąć z żurku i pokroić na plastry. Jajka ugotować na twardo obrać i pokroić w plastry. Żurek przelać do miseczek chlebkowych, włożyć plastry kiełbaski i jajka.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.