Ryba po grecku według mojego przepisu
paulina2157Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku
ketchup - 1/2 szklanki
seler korzeń - 1/2 szt.
pietruszka korzeń - 2 szt.
marchew - 1 + 1/2 kg
cebula - 4 szt.
ziele angielskie do smaku
jajko - 3 szt.
liść laurowy do smaku
mąka - 1/2 szklanki
bułka tarta - 3/4 szklanki
masło - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Warzywa obrać. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć cebulę na maśle przełożyć do rondla dodać ziele i liść. Marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. Podobnie zetrzeć seler i pietruszkę. Do cebuli dodać starte warzywa, wymieszać zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości. Wlać ketchup i wymieszać. Doprawić do smaku i dusić jeszcze 2-3 minuty.
Jajko roztrzepać, bułkę i mąkę wymieszać, kawałki filetu panierować i smażyć na złoty kolor.
Rybę wyłożyć na talerze.
Przykryć rybę warzywami.
Można podawać na ciepło lub zimno.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.