Ślimaczki z masą szpinakową
paulina2157Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Zawiera: nabiał kozi, owczy, gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
drożdże - 2 dag
mleko - 280 ml
sól - 0,5 łyżeczki
jajko - 1 szt.
ziemniaki ugotowane - 10 dag
masło - 5 dag
szpinak - 4 garści
masło - 1 łyżka
czosnek - 2 ząbki
ser feta - 0,5 szt.
pomidorki koktajlowe - 12 szt.
Sposób przygotowania:
Na maśle podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pokrojone na pół pomidorki i podsmażyć. Do pomidorków włożyć szpinak i smażyć, aż sok odparuje, doprawić do smaku.
Zdjąć z ognia i lekko przestudzić, dodać pokruszony ser feta i wymieszać.
Ciasto rozwałkować na prostokąt i wyłożyć na nie równomiernie farsz. Zrolować i pokroić mniejsze roladki.
Roladki ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Piec w temp. 180-190 stopni przez 25 minut.
Można podawać na ciepło lub zimno.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.