Szarlotka z pigwą
paulina2157Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka - 2 i 1/2 szklanki
cukier - 1 szklanka
cukier waniliowy - 16 g
proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
jajko - 1 szt.
żółtko - 1 szt.
nadzienie:
jabłka - 2 kg
cukier do smaku
bułka tarta - 4 łyżki
cynamon do smaku
owoce pigwy - 8 szt.
Sposób przygotowania:
Owoce pigwy obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Podsmażyć z cukrem na patelni. Jabłka obrać, zetrzeć, odcisnąć sok. Wsypać do smaku cukier. Wsypać bułkę tartą i cynamon. Dodać usmażoną pigwę. Całość wymieszać. Na ciasto wyłożyć masę.
Piec przez 45-50 minut w temp. 180 stopni.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.