Chlebek cynamonowy z jabłkami
paulina2157Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 50 g
mleko - 80 ml
sól - 1/2 łyżeczki
woda - 60 ml
masło - 60 g
jajka - 2 szt.
cynamon - 4 łyżki
drożdże - 3 dag
jabłka - 3 szt.
Sposób przygotowania:
Masło roztopić w mleku i przestudzić.
Jajka roztrzepać. Drożdże rozrobić ze szczyptą soli, cukru, mąki i ciepłym mlekiem ok. 3-4 łyżki.
Gdy drożdże będą rosły dodać suche składniki, jajka, wodę. Wyrobić ciasto.
Pod koniec dodać masło z mlekiem i wyrobić ciasto do końca.
Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie rozwałkować i wycinać długie paski o szerokości około 5-6 cm.
Każdy pasek posypać cynamonem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Paski składać na siebie po trzy i ciąć prostokąty o szerokości nieco mniejszej niż foremka w której będziemy piec chlebek.
Układamy pionowo prostokąty ciasta w formie.
Jabłka obrać i pokroić w plastry oprószyć resztą cynamonu.
Co trzy plastry ciasta wkładać kawałek jabłka. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30-35 minut na złoty kolor.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.