Chałka waniliowa na maślance
paulina2157Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło - 8 dag
cukier waniliowy - 32 g
sól - 0,5 łyżeczki
jajko - 1 szt.
maślanka - 180 ml
mleko - 100 ml
kruszona do smaku
Sposób przygotowania:
Do zaczynu dodać resztę cukru i maślankę, wyrobić ciasto, pod koniec dodać masło, wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Pozostawić do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na trzy części i zrobić długie wałki, połączyć ich końce i splatać w warkocz. Pozostawić do wyrośnięcia, następnie posmarować żółtkiem.
Masło, mąkę i cukier wymieszać aż powstanie kruszonka i posypać nią ciasto.
Piec w 180*c przez ok. 20-25 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.