Zakręcona pizza
smakujmyRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): francuska, włoska
Specjalne: dla dzieci, Sylwester
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
ciasto francuskie - 2 szt.
sos pomidorowy - 1 szklanka
zioła do posypania do smaku
dodatkowo: jajko - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Nożem do pizzy (lub zwykłym nożem) wyciąć w każdym płacie ciasta francuskiego dwa kwadraty (czyli z 2 płatów wyjdą 4 kwadraty), następnie zaokrąglić ich brzegi odcinając nożem rogi ciasta. Pierwsze koło z ciasta ułożyć na blaszce (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Posmarować sosem pomidorowym, następnie posypać ziołami i tartą mozzarellą. Przykryć drugim kołem wyciętym z ciasta francuskiego. Na samym środku koła postawić szklankę o niedużej średnicy. Przecinając nożem dwie warstwy ciasta wycinać paski, które następnie skręcać wokół własnej osi, tyle razy, na ile pozwoli ciasto, skleić na końcu, ściskając ciasto (z reszty ciasta można przygotować szybkie ciasteczka francuskie z owocami lub dżemem). Całość posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody.
Tak samo postąpić z kolejnymi dwoma kwadratami.
Piec w temperaturze 200 – 210 ºC przez około 15 – 17 minut lub do zarumienienia, w razie potrzeby przekręcając blachę podczas pieczenia by ciasto równo się dopiekło. Wyjąć, podawać gorące.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.