Kiełbasa z puree ziemniaczanym i sosem cebulowym
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, mięso, drożdże, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
ziemniaki - 1 kg
czosnek - 2 ząbki
mleko - 150 ml
masło - 50 g
chrzan - 2 łyżki
ocet balsamiczny - 2-3 łyżki
świeża szałwia i rozmaryn kilka listków
kostka bulionowa (tzw. zdrowsza) - 1 szt.
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
W tym czasie ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Odcedzić, ugnieść dodając mleko, 30 g masła i chrzan. Doprawić do smaku, przykryć pokrywką i trzymać w cieple.
Cebulę pokroić w talarki. Udusić na bardzo małym ogniu w małej ilości oliwy pod przykryciem ,ok. 15 min do miękkości. Zdjąć pokrywkę, wyłączyć palnik, wlać ocet i gotować, aż całkowicie wyparuje. Ponownie wyłączyć, dodać resztę masła, rozdrobnioną kostkę bulionową i 200 ml wody, wymieszać. Trzymać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Podając pokroić kiełbaski w niewielkie kawałki, ułożyć obok puree i polać sosem cebulowym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.