Pizza góralska
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski, zapiekanki
Kuchnia (region): polska, włoska
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 1 łyżeczka
ciepła woda - 350 ml
mąka - 3 + 1/4 szklanki
sól - 1 łyżeczka
oliwa lub olej - 2 łyżki
sos pomidorowy - 1 szklanka
żurawina w słoiczku do mięs - 1/2 szklanki
boczek plastry kilkanaście
ogórek kiszony kilka
cebula - 1 szt.
oscypek trochę
Sposób przygotowania:
Ciasto: wymieszać dobrze drożdże i cukier w małej miseczce. Dodać połowę ciepłej wody i mieszać dalej, aż się drożdże rozpuszczą. Odstawić na 15-20 min w ciepłe miejsce.
Wsypać mąkę i sól do dużej miski, stopniowo dodawać zaczyn i oliwę. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Przełożyć wyrośnięte ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 1 minutę. Przełożyć do natłuszczonej formy i rozciągnąć palcami. Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy, plastry boczku, cebulę pokrojoną w piórka, plasteki ogórka, ser i żurawinę. Piec w piekarniku rozgrzanym do min. 250 stopni C. przez 10-12 minut.
--
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.