Makowiec japoński
smakujmyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 500 ml
cukier - 35 dag
jabłka - 60 dag
jajka - 9 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
grysik (kasza manna) - 9 łyżek
bakalie - 15 dag
Sposób przygotowania:
Bakalie posiekać, jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać mak, jabłka i bakalie z kaszą. W drugiej misce ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Wmieszać delikatnie pianę partiami do masy makowej. Wylać ciasto do większej formy (u mnie 37 x 21). Piec około godziny w 180 st. C. Po ostudzeniu udekorować polewą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.