Murzynek serowy
smakujmyRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka - 2 szklanki
masło - 25 dag
jajka - 4 szt.
woda - 8 łyżek
kakao - 3 łyżki
masa serowa: cukier - 1 szklanka
półtłusty biały ser - 50 dag
jajka - 3 szt.
kasza manna - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1. Masło, cukier, kakao i wodę połączyć, mieszając zagotować.
2. Odlać 1/2 szklanki na polewę, resztę ostudzić.
3. Do ostudzonej masy dodać mąkę, jajka, proszek i zmiksować na jednolitą masę.
Masa serowa:
1. Ser zemleć.
2. Jajka zmiksować z cukrem. Dodawać po łyżce sera, na końcu kaszę.
Połowę ciasta wylać do natłuszczonej formy. Na nią wylać masę serową i resztę ciasta. Piec ok. 60 min w temp 180 st. C. Po upieczeniu polać polewą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.