Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne
Specjalne: Konkurs na Szefa Kuchni, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe,
Zawiera: nabiał, jajka, mięso, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
mięso mielone - 30 dag
pomidory pelati - 1 opakowanie
oliwa - 50-70 ml
cebula - 2 szt.
czerwone wino wytrawne - 50 ml
cynamon - 10 g
masło - 60 g
starty ser grana padano - 100 g
żółtka - 2 szt.
mozzarella (kulka pokrojona w kostkę) - 1 opakowanie
czosnek - 1 ząbek
cukier - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
FARSZ:
Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy 5 g oregano, niewielką ilość przygotowanego cynamonu, część startego sera grana padano, pokrojoną w kostkę mozzarellę, sól, pieprz i część pokrojonej w kostkę cebuli. Całość mieszamy. Dodajemy 2 żółtka, ponownie mieszamy.
SOS:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 30 ml), dodajemy resztę pokrojonej w kostkę cebuli, 1 łyżeczkę oregano, ½ łyżeczki cynamonu oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Całość smażymy, zalewamy pomidorami pelati, dodajemy czerwone wino wytrawne. Gotujemy około 5-10 minut. Do sosu następnie dodajemy masło. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru.
Farsz mięsny zwijamy w plastry ugrillowanego wcześniej bakłażana.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy niewielką ilość sosu pomidorowego, na warstwie sosu układamy roladki z bakłażana. Zalewamy kolejną porcją sosu, posypujemy startym serem grana padano.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 170-180°C (termoobieg) na mniej więcej 30 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.