Pizza śródziemnomorska
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): włoska
Specjalne: na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: ryby i owoce morza,
Zawiera: gluten, nabiał, pszenica, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
cebula - 2 szt.
pomidory w puszcze/kartoniku - 1 opakowanie
czosnek - 1 ząbek
sól do smaku
pieprz do smaku
rozmaryn do smaku
cukier - 1 łyżeczka
CIASTO:
drożdże - 3 dag
cukier - 1/2 łyżeczki
olej - 2 łyżki
sól - 1/2 łyżeczki
nadzienie: mozzarella - 20 dag
anchois - 1 opakowanie
oliwki - 1 garść
ew. kapary - 1 garść
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl ciepłej wody z dodatkiem cukru. Odstawić w ciepłe miejsce, aż urosną. Następnie wlać zaczyn do przesianej mąki, dodać odrobinę soli i oleju. Wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 min. Po tym czasie jeszcze wyrobić ciasto i rozwałkować. Wyłożyć nim natłuszczoną formę a na to nałożyć sos pomidorowo-cebulowy.
Posypać startą mozzarellą. Fileciki anchois przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na wierzchu. Oliwki przekroić na pół i razem z kaparami ułożyć na pizzy. Piec w temp. 220 st. C przez ok. 15 min.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.