Harira z kurczaka i ciecierzycy
smakujmyRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): arabska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, cytrusy, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
ciecierzyca - 10 dag
cebula (posiekana) - 1 szt.
masło - 5 dag
natka pietruszki - 1/2 pęku
woda 1,2-1,5 litr
pieprz - 1 łyżeczka
szafran lub kurkuma - 1/4 łyżeczki
cynamon - 1/4 łyżeczki
mąka - 2 łyżki
jajko - 1 szt.
sok z cytryny - 1/2 szt.
ryż - 10 dag
Sposób przygotowania:
Masło roztopić w rondlu, uważając, by nie przyrumienić. Włożyć pokrojone w kostkę lub kawałki mięso, osączoną ciecierzycę i cebulę, dodać pieprz, szafran, sól i cynamon. Smażyć 2-3 minuty, cały czas mieszając. Potem wlać wodę, zagotować. Przykryć, gotować około godziny na maleńkim ogniu do momentu, aż ciecierzyca będzie zupełnie miękka. Wsypać dokładnie wypłukany ryż, gotować jeszcze 15-20 min. Dodać natkę, wlać mąkę rozprowadzoną w odrobinie wody, szybko doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Jeśli zupa jest za gęsta, dolać trochę wody lub bulionu. Zdjąć z ognia, wlać roztrzepane jajko, energicznie przy tym mieszając. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.