Mini-ptysie z bitą śmietaną
smakujmyRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło - 8 dag
mąka - 20 dag
mąka ziemniaczana - 5 dag
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól szczypta
nadzienie: cukier puder - 1/3 szklanki
śmietanka 30 lub 36 % (mała) - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
Z ciasta formować kulki lub wyciskać szprycą na blachę. Wstawić do nagrzanego do 220 st. C piekarnika. Gdy ciastka wyrosną, zmniejszyć temperaturę do ok. 170 C i dopiec ciastka. Wystudzone przekrawać lub nadziewać od spodu szprycą.
Ubić na sztywno schłodzoną śmietankę, dodać cukier. Nadziewać przekrojone ptysie lub nałożyć śmietanę do szprycy i nadziewać wąskim końcem ptysie od spodu. Ważne! Nadziewać tuż przed podaniem!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.