Ciasteczka z oliwkami
smakujmyRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): włoska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Sylwester
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
natka pietruszki kilka listków
żółtka - 2 szt.
jajko - 1 szt.
masło - 1 kostka
oliwki - 20 szt.
sól, pieprz do smaku
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Za pomocą szklanki lub literatki wkrawać z ciasta kółka, a w połowie z nich zrobić kieliszkiem otworki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec na złoty kolor w temp. 180 st. C.
Gotowe ciastka ostudzić. Całe kółeczka posmarować serkiem topionym, po czym przykryć ciastkiem z otworkiem. Na wierzchu ułożyć oliwki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.